Betting på Alpint på norske bettingsider
I Norge og Norden er nok langrenn den største vintersporten, men alpint er heller ikke langt unna når det kommer til engasjement og popularitet. Hos nordmenn er alpinsporten blitt bare mer og mer populær de siste tiårene. Siden alpint er den største skisporten i Nord-Amerika og i Alpelandene i Mellom-Europa, er det ingen tvil om at dette er en sport som følges av mange mennesker. I takt med den økte interessen for alpinsporten er det også blitt stadig flere bookmakere som tilbyr oddsspill på utøverne som suser nedover alpinbakkene.
Gode odds på Alpint på disse bettingsider
Alpinsporten oppstod i Norge
Alpint er fellesbetegnelsen for skisport med kjøring i bratt terreng, hvor hele skistøvelen er fastspent til skien. I alpint finner du grener som utfor, slalåm, super-G, parallellslalåm, storslalåm og alpin kombinasjon. I tillegg kommer frikjøring.
Skisportens vugge stod i Morgedal i Telemark, og de fleste tenker da på langrenn, men også alpint oppstod der. Navnet på sporten er etter Alpene, men slalåm har opprinnelse i Norge, og ordet har gått inn i den internasjonale skiterminologien. De første kjente slalåmkonkurransene ble trolig avviklet i Telemark omkring 1870.
Alpint og OL
Siden OL arrangeres kun hvert fjerde år, henger en medalje fra De olympiske leker høyt hos utøverne. Alpint kom på OL-programmet til lekene i Garmisch-Partenkirchen i 1936 med alpin kombinasjon for både damer og menn. Etter disse lekene ble det ikke OL før i 1948, og da ble også utfor og slalåm OL-øvelser. Til OL i Oslo i 1952 kom storslalåm på programmet, men samtidig ble alpin kombinasjon tatt ut, og kom ikke tilbake som OL-øvelse før i 1988. Super-G ble også OL-øvelse i Calgary i 1988.
Det er Østerrike som har forsynt seg med mest OL-medaljer innenfor damealpint. Utøverne fra landet har til sammen vunnet 54 OL-medaljer fordelt på 13 gull, 23 sølv og 18 bronse. Nest flest medaljer er det erkerivalen Sveits som har. De 37 OL-medaljene fordeler seg på 15 gull, 10 sølv og 12 bronse. Tredje beste nasjon er nok et land med tilknytning til Alpene. Tyskland har sikret seg 33 OL-medaljer. 14 av disse er gull, mens henholdsvis 10 og 9 er sølv og bronse. De norske kvinnealpinistene har vært beskjedne og er sekstende beste nasjon i OL-sammenheng. 2 sølv og 1 bronse er beholdningen fra OL.
Også på herresiden er det Østerrike og Sveits som har sikret seg flest medaljer i OL. Det er nok en gang Østerrike som har flest med hele 72 medaljer. Disse fordeler seg på 26 gull, 20 sølv og 26 bronse. Sveits har vunnet 37 OL-medaljer i herrealpint. Dette er 11 gull samt 13 i både sølv og bronse. Tredje beste nasjon i OL-sammenheng er de norske herrealpinistene. Frem til nå er det blitt 35 medaljer. 11 av disse er gull i tillegg til 12 i både sølv og bronse.
På individnivå er det Kjetil André Aamodt som er tidenes mestvinnende alpinist i OL-sammenheng. Med sine 8 medaljer fordelt på 4 gull, 2 sølv og en bronse, troner han ganske så suverent på denne listen. Tre av gullene er i super-G.
VM i alpint
Det første verdensmesterskapet i alpint for både for menn og kvinner, ble arrangert i Mürren i Sveits i 1931. Frem til 1939 var det VM hvert år. Dette fortsatte også fra 1948 og helt frem til 1982. Med andre ord ble også OL-øvelsene regnet som verdensmesterskap i denne perioden. Fra og med 1985 er det blitt arrangert VM i alpint hvert andre år. Tro det eller ei, men med unntak av OL i Oslo i 1952 som også ble sett på som et verdensmesterskap, har Norge faktisk aldri arrangert alpin-VM.
Fjernes OL-medaljene fra statistikken, er det Østerrike som er den mestvinnende nasjonen i alpint-VM både på dame- og herresiden. Østerrike har til sammen 296 medaljer fordelt på 98 gull, 101 sølv og 97 bronse. Igjen er det også Sveits som er nest beste nasjon både på herre- og damesiden. Sveits har til sammen 202 VM-medaljer. Disse fordeler seg 68 gull, 70 sølv og 64 bronse. På herre- og damesiden er henholdsvis Frankrike og Tyskland tredje beste nasjon.
Norge er fjerde beste nasjon i VM-sammenheng innenfor herrealpint med til sammen 52 VM-medaljer fordelt på 23 gull, 18 sølv og 11 bronse. I VM har de norske kvinnealpinistene vært litt mer beskjedne. Med til sammen 9 medaljer bestående av 1 gull, 2 sølv og 6 bronse, inntar de trettendeplassen på medaljestatistikken.
I herrealpint finner du faktisk tre nordmenn blant de fire mestvinnende i VM-sammenheng. Nok en gang toppes listen av Kjetil André Aamodt med 12 medaljer, mens Lasse Kjus og Aksel Lund Svindal har sikret seg henholdsvis 11 og 9 VM-medaljer.
Noen av markedene for betting på alpint
Alpint er en sport som passer godt til oddsspilling. Der går det fort unna og hver hundredel teller. Allerede før sesongstart kan du satse på langsiktige vinnerspill (outrights). Det er oddsspill på hvilke utøvere som vinner verdenscupen sammenlagt, og det samme finnes for hver enkelt gren innenfor alpint.
I de enkelte rennene er det vinnermarkedet som er mest populært å plassere odds på. Rett og slett hvilken utøver som vinner en alpinkonkurranse. Dette kan du spille på før øvelsen starter, eller med liveodds mens den pågår. Hvis du gjerne vil spille odds på en alpinist, men er usikker på om vedkommende faktisk vinner øvelsen, kan du heller satse på at utøveren ender som 1 til 3.
Hvis du heller ikke er sikker på om denne utøveren ender på seierspallen, kan du velge oddsmarkedet head to head. Det er betting på hvilken utøver som vil gjøre det best av to utvalgte alpinister. I alpint er det som sagt hundredelene som teller, og derfor kan du plassere oddsspill på vinnermarginer i de enkelte øvelsene. Husk også å hente bettingbonuser som kan brukes til oddspilling på de bettingsidene du besøker.