DFB-Pokal – Odds på tyske cupen

I Norge har vi NM eller cupen og kongepokalen som de fleste sier. I England er det verdens eldste cupturnering FA Cup som er det store, mens land som Italia og Spania har henholdsvis Coppa Italia og Copa del Rey. Dette er nasjonale cupturneringer som har stor status, selv om de to siste kanskje ikke er helt der oppe sammenlignet med et seriemesterskap. FA-cupen er fra 1871, mens den første kongepokalen ble utdelt i Norge i 1902. Dette er turneringer med en lang historie, men det finnes også de som ikke har eksistert like lenge, men som det likevel gir prestisje å vinne. En av disse er den tyske cupen, eller DFB-Pokal som er det offisielle navnet.

Tysk cupfotball så dagens lys i 1935

Den første nasjonale cupturneringen i Tyskland ble avviklet i 1935. Den gangen under navnet Tschammer-Pokal etter den øverste sportsfunksjonæren i datidens Tyskland. Fra 1935 ble det spilt cup hvert år til denne turneringen av naturlige grunnet ble spilt for siste gang i 1943. 

Andre verdenskrig satte en pause for cupfotballen, og da det igjen ble aktuelt med en nasjonal cup i datidens Vest-Tyskland fra 1952/1953-sesongen, gjenoppstod cupen under navnet DFB-Pokal. DFB er forkortelsen for det tyske fotballforbundet.

Siden 1953 er det blitt spilt cupfinale hvert eneste år, og disse er blitt spilt på Olympiastadion i Berlin siden sesongen 1984/1985. Fra 1953 ble finalene spilt på forskjellige stadioner, men aldri på Olympiastadion.

DFB Pokal

Bayern München med flest cuptriumfer

I tysk klubbfotball er det vanskelig å komme unna Bayern München, og det overrasker neppe mange at det tyske storlaget har vunnet cupen flest ganger. I klubblokalene befinner det seg 20 cuppokaler, men den første pokalen ble imidlertid ikke vunnet før i 1957. Frem til årtusenskiftet hadde de heller ikke vunnet mer enn 9 ganger, men de har forsynt seg grovt de siste årene. 

Nærmest på cupstatistikken følger Werder Bremen med 6 cuptriumfer, mens lag som Schalke 04, Borussia Dortmund og Eintracht Frankfurt har vunnet DFB-Pokal 5 ganger hver. Siden 1935 er det 26 forskjellige lag som har vunnet cupen én eller flere ganger. Det har imidlertid aldri skjedd at et lag har vunnet cuper mer enn to år på rad. 14 lag har også spilt minst én cupfinale uten å vinne cupen. 

Dagens turneringsformat for den tyske cupen

I dag er det 64 lag som slipper til i den tyske cupen. Det er de 18 lagene i både Bundesligaen samt 2. Bundesliga. Utover disse 36 slipper de 4 beste lagene i 3. Liga til, samt de 21 vinnerne av de regionale cupene. Til slutt er det også 3 lag fra de tre kretsene med flest påmeldte lag i serien. Hvordan disse tre velges ut, bestemmer hver av de tre kretsene selv.

Før trekningen av første runde i DFB-Pokal, blir lagene inndelt i to grupper med 32 lag i hver. I den ene gruppen er alle lagene fra Bundesligaen samt de 14 beste i 2. Bundesliga i den foregående sesongen. Lagene i den andre gruppen er garantert hjemmekamp i denne runden, og er med det garantert cupfotball mot en attraktiv motstander på eget gress. I de resterende cuptrekningene får laget som trekkes ut først spille hjemme. Unntaket er lag utenfor de to øverste nivåene som får hjemmekamp uansett.

Med dagens format består DFB-Pokal av fem runder medregnet finalen. Det vil si første runde, åttendelsfinaler, kvartfinaler, semifinaler og finale. Det blir ikke spilt returoppgjør i noen av rundene.

Visste du at? …

Reservelagene har ikke kunnet delta i den tyske cupen siden 2008/2009-sesongen. To ganger gjennom historien har et lag møtt sitt eget reservelag i cupen. Bayern München gjorde det i 1977 og Stuttgart i år 2000. Én gang har et andrelag klart å komme seg den tyske cupfinalen. I 1992/1993-sesongen gikk andrelaget til Hertha Berlin hele veien. I finalen tapte de 0–1 mot Bayer Leverkusen, som for øvrig beseiret klubbens førstelag i åttendedelsfinalen.

Det er Fortuna Düsseldorf som innehar rekorden med flest seire på rad i den tyske cupen. Laget tok 18 strake seire mellom 1978 og 1981, og vant også cupen i både 1979 og 1980. Werder Bremen har rekorden når det kommer til flest hjemmeseire på rad i DFB-Pokal. Den er på 37 fra 1988 til 2019. Rekorden for antall borteseire på rad i cupen er det Bayern München som har. De vant 33 bortekamper på rad fra 2009 til 2020. 

Titter du nærmere på statistikken over tyske cupmestre, vil du også se at to lag fra Østerrike har vunnet. Rapid Wien vant i 1938, mens Østerrikes eldste fotballklubb First Vienna, vant i 1943. 

Oddspilling på tysk cupfotball 

DFB-Pokal byr på mange muligheter til betting på norske bettingsider. Du kan spille odds på mange hendelser og utfall i de enkelte cupkampene. Både før kampene blåses i gang, og til liveodds mens de spilles. Du kan også prøve lykken på langsiktige vinnerspill (outrights) som vinner av DFB-Pokal, om et lag går til finalen, samt hvem som blir turneringens toppscorer. Hos bettingselskapene kan du også hente oddsbonuser som kan benyttes til oddspilling på DFB-Pokal.