Europa League – odds på fotball i Europa

I dag er det tre forskjellige cupturneringer for klubblag som arrangeres i regi av Det europeiske fotballforbundet. UEFA. Den nest gjeveste av disse er UEFA Europa League, og dette er en turnering som raskt ble populær etter at den ble resultatet av en sammenslåing av to tidligere klubbturneringer i UEFA-regi. 

Det er også slik at laget som vinner Europa League ikke får sjansen til å forsvare denne tittelen siden laget automatisk er kvalifisert for Champions League den kommende sesongen. Vinneren av turneringen møter også den samme sesongens vinner av Champions League i den årlige Supercupfinalen.

Europa League siden 2009

Dagens navn på turneringen kom på plass i 2009, men turneringens historie går mye lengre tilbake i tid, og det dreier seg faktisk om flere turneringer i prosessen frem til dagens Europa League. Forløperen til Europa League var UEFA-cupen som kom på plass i 1971. Denne rene cupturneringen erstattet da Messebycupen som ble etablert i 1955. I 1999 ble UEFA-cupen slått sammen med Cupvinnercupen som på den tiden var UEFA tredje turnering og en ren cupturnering for vinnerne av de nasjonale cupturneringene. Cupvinnercupen gikk tilbake til 1960/1961-sesongen.

Turneringens format ble endret med et innledende gruppespill fra og med 2004/2005-sesongen, og gruppespilldelen ble ytterligere utvidet da Intertotocupen ble innlemmet i turneringen i 2009. Det var også da UEFA-cupen endret navn til Europa League.

Sevilla er kongen av Europa League

Sevilla er det store laget i Europa League. Det spanske laget har sikret seg turneringstroféet hele seks ganger. Dette er dobbelt så mange triumfer som lagene som har vunnet nest flest ganger. Både Liverpool, Juventus, Inter Milan og Atletico Madrid har vunnet tre ganger hver. Sevillas prestasjon blir ikke noe mindre imponerende av at alle disse titlene er vunnet siden 2006. Laget har heller aldri tapt en finale i turneringen.

Det er mange veier til spill i Europa League

Turneringens innledende gruppespill består av 32 lag. 12 av disse gjennom direkte kvalifisering. 7 av disse som nasjonale cupvinnere, mens 5 lag kvalifiserer seg til Europa League ved å ende som nummer fire eller fem i den hjemlige ligaen. Disse 12 lagene er fra de 7 største nasjonale europeiske fotballforbundene.

Alle andre lag kommer dit gjennom en eller annen form for kvalifiseringsspill. Den årlige Europa League-turneringen starter med den såkalte tredje kvalifiseringsrunden. 16 lag deltar i denne. 3 av dem er nasjonale cupvinnere, mens de 13 andre lagene er lag som ble slått ut av den andre kvalifiseringsrunden til Champions League. Deretter følger playoff-runden bestående av 20 lag. 8 er lagene som vant tredje kvalikrunde, 6 er nasjonale cupvinnere som kommer inn i turneringen på dette stadiet, samt 6 lag som røk ut i den tredje kvalikrunden til Champions League.

De 10 lagene som går seirende ut av sine playoff-kamper går videre til gruppespillet sammen med de 12 lagene som er automatisk kvalifiserte til Europa League. De 10 siste plassene i gruppespillet går til lag som enten ble utslått i playoff-runden til CL eller i den tredje kvalifiseringsrunden til CL. 

Gjennomføringen av Europa League

Gruppespillet består av åtte grupper med fire lag i hver gruppe. Hvert lag spiller en hjemme- og bortekamp mot hvert av de tre andre lagene i gruppen. Vinneren av gruppen avanserer direkte til åttendelsfinalen. Gruppetoerne går til en playoff-runde hvor de møter et lag som røk ut av Champions League ved å bli nummer tre i gruppespillet. Vinnerne av playoff-runden går også til åttendedelsfinalen av Europa League. Fra og med åttendelsfinalen er det rent cupspill over to kamper, via kvartfinaler og semifinaler til finalen. Europa League-finalen består av en kamp.

Betting på Europa League

Spill odds på Europa League

Liker du betting på fotball, skjønner du nok raskt at dette er en turnering som er som skapt for oddsspill. Bookmakerne gir deg hundrevis av spillmuligheter på hver eneste kamp i Europa League. Det betyr vinnermarkedet samt alle de andre markedene og utfallene det tilbys oddsspill på i hver eneste kamp, fra kvalifiseringen og til og med selve finalen.

Bettingselskapene tilbyr også langspill på Europa League. Det er oddsspill på hvilket lag som vinner turneringen, om et lag når finalen, hvilke lag som går videre fra gruppespillet, og hvilken spiller som blir turneringens toppscorer.