Copa del Rey – spill odds på den spanske cupen

Den nasjonale fotballcupen har varierende status i de forskjellige landene i Europa. I Norge og England har den stor status, og et cupmesterskap henger veldig høyt. Den spanske cupturneringen Copa del Rey har også stor status og er en turnering med en lang tradisjon. Denne er viktig for lagene som deltar i turneringen, og at den henger høyt har nok også en viss sammenheng med at cupen kom på plass lenge før den nasjonale ligaen ble etablert i Spania. Copa del Rey følges også med interesse langt utover Spanias grenser, og turneringen er veldig populær hos oddsspillerne.

Bettingsider med odds på Copa del Rey

Copa del Rey ble avviklet første gang i 1903

Anerkjente La Liga ble ikke etablert før i 1929, og derfor ble den spanske cupen sett på som et nasjonalt fotballmesterskap. Lagene kvalifiserte seg til Copa del Rey via de regionale ligaene. Den første utgaven av turneringen ble spilt i 1903, og med unntak av at den spanske borgerkrigen stoppet 1937/1938-utgaven, er det blitt kåret en spansk cupmester hvert eneste år siden oppstarten.

Lagene har ikke alltid vært enige om hvordan turneringen skulle avvikles, og med organisering i to konkurrerende nasjonale fotballforbund, ble det arrangert to parallelle turneringer i både 1909/1910 og 1912/1913. 

I forbindelse med kroningen av spanskekongen i 1902 ble det arrangert en cupturnering med fem deltagende lag, men denne regnes bare som forløperen til Copa del Rey og er derfor ikke med i den offisielle turneringsstatistikken. 

Copa del Rey

Slik avvikles Copa del Rey

Formatet på turneringen og antall lag i Copa del Rey har forandret seg mange ganger gjennom historien. For tiden går Copa del Rey over åtte runder medregnet finalen, og med 126 deltagende lag. Turneringen starter med en innledende runde hvor 20 lag spiller om ti plasser i første runde. Den første runden består av 56 kamper og 112 lag. Vinnerne av kampene går videre til andre runde som består av 56 lag og 28 kamper. Vinnerne går videre til runde tre. 

Dette er også sekstendedelsfinalen, for i denne runden kommer det også inn fire lag som spilte spansk supercup, i tillegg til de 28 lagene som avanserte fra den tredje runden. Deretter følger vanlig cupspill gjennom åttendelsfinalene og kvartfinalene, Semifinalene i Copa del Rey spilles over to kamper frem til to lag møtes i selve finalen.

Barcelona har flest spanske cupmesterskap

Siden oppstarten tidlig på 1900-tallet, er det Barcelona som har vunnet Copa del Rey flest ganger. Gjennom historien har Barcelona tatt hjem 31 troféer. Nest flest triumfer har Athletic Bilbao med 23 fulgt av Real Madrid som har vunnet Copa del Rey 19 ganger. Gjennom turneringens historie er det til sammen 15 nåværende/sammenslåtte og nedlagte klubber som har vunnet den spanske cupen én eller flere ganger. 

Kroningsutgaven i 1902 ble vunnet av Club Vizcaya, og dette har gjennom historien gjort antall cupseire til Athletic Bilbao omdiskutert. Dette var nemlig et blandet lag med spillere fra Athletic Club og Bilbao FC, og i 1903 slo disse to lagene seg sammen til Athletic Club Bilbao. Pokalen fra 1902-turneringen er utstilt i Athletics museum, og tittelen er inkludert i klubbens merittliste.

Barcelona har vært i Copa del Rey-finalen flest ganger

Mange cuptriumfer er ofte et tegn på mange finaler, og det er også Barcelona som har spilt fleste Copa del Rey-finaler med 42. Like bak følger imidlertid Real Madrid og Athletic Bilbao med 39 finaler hver. Mange er jo vant med at Real Madrid forsyner seg godt av premiefatet, men Los Blancos har ikke spilt en Copa del Rey-finale siden 2014, og laget har også tapt finalen én gang mer enn hva de har vunnet den. Det er til sammen 36 lag som har spilt i minst én Copa del Rey-finale.

Andrelagene til toppklubbene har ikke fått delta i Copa del Rey siden 1990/1991-sesongen, men da Real Madrid vant den spanske cupen i 1980, så var dette mot sitt eget reservelag Castilla.

Copa del Rey byr på mange sjanser til oddsspilling

Den spanske cupen er velegnet for betting. Det innebærer at du kan spille odds og liveodds på en mengde av begivenheter og utfall i hver eneste cupkamp. Du kan også velge langsiktige vinnerspill (outrights) på Copa del Rey. Det er oddsspill på blant annet hvilket lag som vinner Copa del Rey, kommer til finalen og turneringens toppscorer. Hos bettingselskapene kan du også benytte sportsbonuser til oddspilling på Copa del Rey.