Eliteserien – Odds på den beste norske fotballen

Uansett om du er lokalpatriot og blodfan av ett eller annet lag nedover i det norske divisjonssystemet i herrefotball, så er det Eliteserien som gjelder om du skal spille odds på og/eller se kamper med de beste fotballagene i Norge. Eliteserien engasjerer mange og er et populært samtaleemne året rundt. Den norske toppserien gikk på grunn av hovedsponsoren under navnet Tippeligaen mellom 1990 og 2016, men etter den tiden har den hatt det mer beskrivende navnet Eliteserien.

Det var ingen felles norsk eliteserie før i 1963

I dag er det 16 lag i Eliteserien, men denne er blitt utvidet gjennom årene siden systemet med en felles toppdivisjon kom på plass. Dette skjedde faktisk ikke før i 1963, så dagens system med en kåring av en ligamester der alle lagene har møtt hverandre hjemme og borte, blir 60 år i 2023. Det ble riktignok kåret en norske seriemester for første gang i 1937, men frem til 1963 ble disse kåret gjennom et sluttspill for distrikts- og avdelingsvinnerne.

I dag finner du lag fra alle landsdeler i Eliteserien, men alle fylker/regioner er ikke representert der. Likevel er det ikke lengre mellom lagene enn at alle har tilhengere med en geografisk tilknytning. Om det da ikke er andre grunner til å heie ekstra på et lag i Eliteserien. Det er en populær liga som gjennom sesongen besøkes av om lag 1,5 millioner tilskuere.

Ingen er i nærheten av Rosenborg i antall ligatitler

Fra og med 1963 er det 13 forskjellige lag som er blitt seriemester på høyeste nivå minst en gang. Siden den gang er det 23 lag som har tatt medalje i serien en eller flere ganger. Teller man antall seriemesterskap, er det ingen klubber som kan konkurrere med Rosenborg. Det norske flaggskipet har vunnet serien hele 26 ganger siden 1963. Fra 1992 til 2006 tok de sågar 13 ligatitler på rad. 

De to lagene som kommer nærmest i antall ligamesterskap siden 1963 er Viking og VIF. De to har henholdsvis 7 og 5 seriemesterskap. Går vi lengre tilbake i historien, så må det nevnes at Fredrikstad sikret seg 9 titler i den tidligere ordningen fra 1938 til 1961.

betting på eliteserien

Nordmenn liker å spille odds på kampene i Eliteserien

Den spede begynnelsen med betting på fotball i Norge startet i 1948 med innføringen av Tippekupongen. Der kunne det spilles på utfallene av kampene (HUB-tipping), eller det som mange i dag kaller for vinnermarkedet. Interessen for fotballtipping fikk et ytterligere løft da Tippekampene ble et innslag på norsk TV hver lørdag i den engelske ligasesongen fra 1969. Det er derfor ikke så rart at det er norsk og engelsk fotball som engasjerer flertallet av de som spiller odds på fotball, og heier på favorittlaget sitt.  

Samtidig er det ingen tvil om at det er Eliteserien som er kongen, og det er nok den geografiske tilknytningen og fellesskapet som ligger rundt dette som skaper det enorme engasjementet. Nordmenn har altså spilt eller tippet på fotball i godt over 70 år, men det er heller ingen tvil om at fotballbettingen fikk et svært stort løft da internett ble allemannseie, samtidig som det ble mange bookmakere som tilbød oddsspill på Eliteserien på nettet. 

Hundrevis av forskjellige oddsspill i hver eneste kamp i Eliteserien

Mange flere bettingselskaper samt internett, har også gjort at det er blitt mange flere utfall du kan spille odds på i Eliteserien. Tiden med spill på enten hjemmeseier, uavgjort eller borteseier er for lengst historie. Nå kan du spille på dette også ved pause, eller på begge deler på samme kupong om du vil, men den største utviklingen er at du kan spille på flere hundre forskjellige utfall i enhver kamp i Eliteserien. Noen av disse er det nøyaktige resultatet i mål i en kamp, hvilket lag som lager det første målet i en kamp, og om denne scoringen kommer på straffespark. I tillegg kan det spilles på mange ting når det gjelder enkeltspillere. 

Husk også at du i stor grad kan plassere de samme spillene både før kampene starter, og til liveodds mens de pågår. Benytt deg gjerne av en oddsbonus hos de forskjellige bookmakerne også, så kan du vinne litt på bettingselskapenes regning.

De langsiktige vinnerspillene på fotball og Eliteserien er det også greit å få med seg. Disse kan du plassere i markedet allerede før sesongen i Eliteserien sparkes i gang. Dette er oddsspill på hvilket lag som vinner Eliteserien, hvilke lag som rykker direkte ned til OBOS-ligaen samt om en klubb sikrer seg en medalje. Du kan også spille odds på hvilken spiller som blir toppscorer i Eliteserien.