Coppa Italia – odds på italiensk fotball 

Prestisjen til de nasjonale cupturneringene varierer rundt omkring i den europeiske fotballverden. I enkelte land ligger den langt bak ligafotballen i prestisje, mens den i andre land som Norge og England henger nesten like høyt, og høyere for de lagene som ikke spiller i toppligaen. I de store ligaene henger en seriemestertittel høyest, men samtidig gir også en triumf i den nasjonale cupen en garantert plass i europacupen den kommende sesongen, og derfor burde den spille en stor rolle. En av disse er cupen i Italia, eller Coppa Italia som er det offisielle navnet på den.

Coppa Italia ble avviklet for første gang i 1922

Den italienske cupen har en hundreårig historie, men den er ikke blitt avviklet nesten kontinuerlig i mer enn hundre år som den norske cupen og FA-cupen. Den første utgaven ble gjennomført i 1922, og den gangen var det FC Vado som sikret seg pokalen. Etter dette ble det ikke avviklet en ny cupturnering før i 1926/1927, og denne ble til alt overmål kansellert under åttendedelsfinalerunden. Deretter ble det en ny pause frem til 1935/1936-sesongen. 

Deretter førte andre verdenskrig til et nytt avbrekk, som i de fleste andre land i Europa, og fra og med sesongen 1943/1944 var Coppa Italia pauset helt frem til en ny restart i 1957/1958-sesongen. Siden den lange pausen på fjorten sesonger, er Coppa Italia blitt gjennomført hver sesong frem til i dag. 

Juventus har flest triumfer i Coppa Italia

Kjennere av italiensk fotball vet jo at Juventus har forsynt seg grovt når det kommer til titler, og det er også Torino-laget som har vunnet Coppa Italia flest ganger. Den gamle dame har 14 titler fra cupturneringen. Deretter følger Roma, Inter og Lazio med henholdsvis 9, 8 og 7 cuptriumfer. Gjennom historien har 16 lag sikret seg minst ett av de til sammen 74 troféene som hittil (2022) er blitt utdelt i Coppa Italia. 

Napoli er det eneste laget som har vunnet Coppa Italia mens det spilte i Serie B. Laget har også en annen cuprekord fra 1986/1987-sesongen, hvor de vant samtlige 13 kamper.

Juventus har spilt flest finaler i Coppa Italia

Ofte henger antall spilte finaler og triumfer sammen, og det er også Juventus som har kommet til finalen i Coppa Italia flest ganger. Laget har 21 finaler. Deretter følger Roma med 17, foran Milano-lagene Inter og AC Milan, som begge har 14 finaleopptredener. Bak disse to følger Torino med 13 finaler. Gjennom historien har til sammen 26 lag spilt én eller flere finaler i Coppa Italia.

betting på copa italia

Avviklingen av Coppa Italia

Coppa Italia ble redusert fra 78 til 44 lag foran 2021/2022-utgaven, så denne cupturneringen er dermed ikke åpen for alle lagene i det italienske ligasystemet. Med dagens format innebærer dette de 20 lagene i både Serie A og Serie B, pluss de fire beste lagene i Serie C.

Medregnet finalen går Coppa Italia over 7 runder. Først spilles en innledende runde hvor lagene fra Serie C møter de fire lavest rangerte lagene fra Serie B. Vinnerne av disse fire kampene går videre til cupens første runde, hvor også de siste 16 lagene i Serie B samt 12 fra Serie A kommer inn i turneringen. 

Vinnerne fra disse 16 kampene avanserer til andre runde, og vinnerne av de 8 kampene i andre runde går videre til andre fase av Coppa Italia. Dette er åttendedelsfinalene, og på dette stadiet kommer også de siste 8 lagene fra Serie A (de spiller også som oftest europacup) inn i turneringen. Så følger ordinært cupspill med unntak av semifinalen, frem til to lag står i finalen. Semifinalene i Coppa Italia går over to kamper, mens alle de andre rundene består av én kamp.

Coppa Italia gir mange muligheter for oddsspilling

Italiensk cupfotball byr på mange muligheter for oddspilling. I alle enkeltkampene finnes det mange hendelser og utfall du kan plassere odds på. Både før kampene begynner og til liveodds mens de pågår. 

Du kan også sette noen langspill (outrights) på vinneren av Coppa Italia, hvilke to lag som går til finalen og cupens toppscorer. Husk at du også kan hente bonuser hos bettingselskapene som kan benyttes til oddsspilling Coppa Italia.