FA Cup – Spill odds på den eldste cupturneringen i verden

Det å vinne cupfinalen i fotball henger meget høyt i Norge. Det gjør det også på balløyen på den andre siden av Nordsjøen. FA-cupen er den eldste cupturneringen i fotball for klubblag, og kanskje er det den nasjonale cupen som det gir største prestisje å vinne. FA-cupen er også en turnering som er populær blant oddsspillerne, og hos bettingselskapene finner du mye du kan spille odds på fra de første innledende rundene og til og med finalen på Wembley.

Bettingsider med odds på FA CUP

FA-cupen ble avviklet første gang i 1871/1872-sesongen

FA Cup har en historie som går mer enn 150 år tilbake i tid, da cupturneringen i fotball ble grunnlagt så tidlig som i 1871. Det engelske ligasystemet kom først på plass i1888, så denne turneringen ble etablert tidlig. Imidlertid er det sesongen 1888/1889 som regnes som starten på den moderne æraen for turneringen, siden dette var sesongen hvor kvalifiseringsrundene ble introdusert. Det var London-klubben Wanderers som vant den aller første FA Cup-tittelen, og dette laget tok fem titler før den ble oppløst tidlig i 1880-årene.

Med unntak av sesonger i forbindelse med første og andre verdenskrig, er FA-cupturneringen blitt avviklet hver sesong siden oppstarten i 1871. De sesongene FA-cupen ikke er blitt gjennomført var i 1915/1916, 1916/1917, 1917/1918, 1918/1919, samt 1939/1940 til og med 1944/1945.

Det er Arsenal som har fleste FA Cup-pokaler

Når det kommer til fleste triumfer i FA-cupen, er det Arsenal som har vunnet finalen fleste ganger. Hele 14 ganger har laget fra nord i London kunnet heve troféet. Nest fleste pokaler har Manchester United med 12, mens lagene Tottenham, Liverpool og Chelsea har vunnet FA Cup 8 ganger hver.

Gjennom cupens historie er det to klubber som har klart å vinne FA-cupen tre år på rad. Dette var Wanderers i 1876-1878 samt Blackburn Rovers i 1884-1886, så denne prestasjonen var med andre ord tidlig i turneringens historie. Gjennom historien er det 44 lag som har vunnet turneringen én eller flere ganger. I tillegg har 13 lag spilt én eller to finaler uten å vinne FA-cupen.

Det er også Arsenal som har spilt flest FA-cupfinaler

Når det kommer til antall finaler i FA-cupen, er det også Arsenal som har flest. London-laget har vært i 21 FA-cupfinaler. Nest fleste finaleopptredener har Manchester United med 20. Deretter følger Chelsea og Liverpool med henholdsvis 16 og 15 spilte finaler. Lagene som har fleste finaletap er Chelsea, Manchester United og Everton. Åtte ganger har disse tre lagene tapt en finale. Chelsea har rekorden når det kommer til fleste tapte finaler på rad med tre tapte finaler i årene 2020 til 2022.

Det er Arsenal-manageren Arséne Wenger som har ledet et lag til fleste triumfer gjennom turneringens historie. Han ledet Arsenal til 7 triumfer i årene 1998 til 2017. Han er for øvrig den eneste manageren som har vunnet disse på tre forskjellige fotballstadioner, siden disse ble vunnet på gamle Wembley, Millennium Stadium og nye Wembley Stadium.

Betting på FA cup

Avviklingen av dagens FA Cup

Det som gjør FA-cupen ekstra populær, er at turneringen er åpen for alle klubber helt ned til nivå 10. Det vil si alle lagene på nivå 1 til 6 i National League System, pluss alle lagene i det profesjonelle ligasystemet. Det vil si lagene i Premier League og i de tre divisjonene Championship, League One og League Two tilhørende English Football League.

FA-cupen består av til sammen 12 runder, hvorav de seks første regnes som en kvalifiserende konkurranse. Fra disse rundene er det 32 lag som går videre til den første runden i den «ordentlige» turneringen. I den første runden vil disse 32 lagene møte 48 lag fra League One og League Two. De 40 vinnerne av disse oppgjørene går videre til runde to, som ender med at 20 lag som vinner kampene i denne runden, avanserer til tredje runde.

Tredje runde er stadiet hvor de 20 lagene i Premier League samt de 24 lagene i Championship kommer inn i FA-cupen. Resten av turneringen forløper som alle andre cupturneringer med vinn eller forsvinn gjennom den tredje og fjerde runden, kvartfinalene og semifinalen frem til to lag møtes i FA Cup-finalen på Wembley.

FA Cup byr på mye fotballbetting

Alle rundene i FA-cupen, og kanskje spesielt de seks siste av dem byr på massevis av muligheter for oddsspilling. Dette topper seg selvsagt under selve finalen, men allerede før den tid kan det spilles odds på mye. Dette er velkjente oddsmarkeder fra vinner av kampene, hvilket lag som scorer først eller hvilken spiller som scorer kampens første mål. Alle kampene i FA-cupen kan spilles med både vanlige odds og liveodds.

Langspill eller outrights finner du også hos bookmakerne. Det vil si oddsspill på vinneren av FA Cup-turneringen, om et lag kommer til finalen og hvem som blir cupturneringens toppscorer. Benytt deg gjerne av en oddsbonus hos bettingselskapene når du spiller på FA Cup.