Den norske cupen – Norgesmesterskapet i fotball for menn

For lagene som spiller i Eliteserien er det selvsagt det å bli norsk seriemester på høyeste nivå som henger høyest. Nesten like høyt henger det å vinne cupen og få kongepokalen. For klubbene lenger nedover i divisjonssystemet er det cupen eller NM som er det store, for det gir lagene sjansen til å spise kirsebær med de store. Det gir dem også sjansen til å komme langt eller vinne hele cupen. I norgesmesterskapet i fotball for menn er det ikke uvanlig med en Askeladd, og cupfinalen er flere ganget vunnet av et lag fra en lavere divisjon. Eller et lag som ikke vant eller tok medalje i Eliteserien.

Det at alle lag får sjansen til å komme til Ullevaal for å spille cupfinale, gjør at den norske cupen engasjerer på flere måter. En av dem er at all spenningen som følger med cupen, også medfører at mange velger å spille odds på cupkampene.

Bettingsider med norske cupen

NM i fotball siden 1902

Den norske cupen har lange tradisjoner, og går lengre tilbake enn mange av cupturneringene i andre store europeiske fotballnasjoner. Norgesmesterskapet i fotball for menn ble avviklet allerede i 1902, med andre ord tre år før Norge ble en selvstendig nasjon. Tradisjonen med kongepokalen er også like gammel, for kong Oscar II satte opp denne til vinneren av cupfinalen i den første turneringen. Før hver cupfinale er det også avspilling og synging av både nasjonalsangen og kongesangen. Helt siden cupfinalen i 1948 har Ullevaal vært fast arena for denne begivenheten.

Med noen få unntak er den norske cupen blitt avviklet hvert år siden starten i 1902. Under andre verdenskrig ble den ikke arrangert i årene 1941 til 1944, og det ble den heller ikke i 2020 på grunn av koronapandemien. NM for 2021 ble også avviklet litt annerledes med tre runder i siste halvdel av 2021, og fjerde runde, kvartfinaler, semifinaler samt finalen våren 2022.

Selv om cupen har lang tradisjon, ble den likevel ikke et reelt norgesmesterskap før i 1963. Det var først da at de nordnorske klubbene fikk lov til å delta. Før den tid spilte de i et eget mesterskap for Nord-Norge. 

Rosenborg og Odd har vunnet cupen flest ganger

Den første finalen i 1902 ble vunnet av Grane da de slo Odd med 2–0 og tok klubbens første og eneste NM-tittel. Lagene med flest kongepokaler er Rosenborg og Odd, som begge har vunnet denne 12 ganger. Det er imidlertid veldig forskjellig når de to lagene tok disse. Rosenborg har vunnet 11 av disse siden 1963, mens Odd med unntak av NM-gullet de vant i år 2000, tok de elleve andre innen 1931.

Fredrikstad er laget som har vunnet tredje flest NM-titler, men bare 3 av disse er kommet etter 1963. Etter disse tre lagene følger Lyn og Skeid med 8 titler hver, men for disse to tidligere Oslo-stolthetene er kun to og tre av disse vunnet etter 1963. Det er til sammen 27 lag som har vunnet cupen minst én gang. De to lagene som har møtt hverandre i flest cupfinaler er Brann og Rosenborg. Det har skjedd fire ganger.

Betting på norgesmesterskapet

Gjennomføringen av NM-cupen i dag

I utgangspunktet er NM for alle lagene i ligasystemet. Unntaket er andrelagene til klubbene som spiller i de øverste divisjonene. Klubbene som spiller i tredjedivisjon og lavere må kvalifisere seg til NM, og cupen begynner med to innledende kvalifiseringsrunder. Deretter følger fire ordinære runder, kvartfinaler, semifinaler og selve cupfinalen. Lagene i Eliteserien, OBOS-ligaen og andredivisjon kommer inn i cupen i første runde. 

NM byr på mange oddsspill

Hos bookmakerne finnes det massevis av utfall og begivenheter for den som ønsker å spille odds på kampene i den norske cupen. De fleste av oddsmarkedene finnes med både odds og liveodds.

De tålmodige av oss kan også plassere langspill (outrights) på NM i fotball. Bettingselskapene har godt med oddsspill av denne typen. Dette er oddspilling på hvilket lag som vinner cupen, om et lag kommer til cupfinalen samt hvilken spiller som blir cupens toppscorer. Husk også å benytte deg av gode tilbud om sportsbonuser hos bookmakerne når du spiller odds på NM i fotball.