Fotball-EM for damer

Damefotballen er i vinden som aldri før. Blant mesterskapene innenfor kvinnefotballen er det mange populære mesterskap og turneringer for både klubblag og landslag. Når det kommer til landslagene har OL og VM den største statusen, men også Europamesterskapet blir bare større og større og med det følger også økt status. Fotball-EM er en flott scene å vise seg frem på for de europeiske landslagene.

Siden det første mesterskapet ble arrangert på 1980-tallet, er det mange land som har forsøkt å bli europamester, men statistikken viser at det bare er noen få land som har klart å vinne EM-tittelen. Et Europamesterskap i fotball tiltrekker seg selvfølgelig massevis av interesse fra media, eksperter og alle fotballsupporterne, men det får også bare mer og mer interesse fra oddsspillerne for hvert mesterskap som arrangeres. Fotball-EM er et mesterskap som er perfekt for oddsspilling på internasjonal damefotball, og hos bookmakerne finner du mye du kan spille odds på i forbindelse med mesterskapet.

Bettingsider med gode odds på EM

Fotball-EM i regi av UEFA siden i 1984

Fotball-EM er i regi av Det europeiske fotballforbundet UEFA, og mesterskapet er blitt avviklet hvert fjerde år siden 1997. Det første uoffisielle fotball-EM for kvinner ble arrangert i regi av UEFA i 1984, men det hadde blitt avviklet flere uoffisielle mesterskapssluttspill før det også. Lignende turneringer fulgte i både 1987 og 1989, men det var først fra sluttspillet i 1991 at navnet ble endret til fotball-EM for kvinner. Samtidig fikk også de tre tidligere uoffisielle turneringene i regi av UEFA status som offisielle EM-turneringer. 

Til og med det koronautsatte mesterskapet i England i 2022, er det blitt arrangert fotball-EM 13 ganger. Kampene i mesterskapene i 1984 og 1995 ble spilt i de deltagende landene, men ellers har de ande mesterskapene hatt ett eller flere vertsland.

Norge arrangerte EM i 1987 og sammen med Sverige i 1997. Tyskland var arrangørland i både 1989 (Vest-Tyskland) og 2001. I 1991, 1993, og 2005 var det henholdsvis Danmark, Italia og England som var vertsland. Finland arrangerte EM i 2009, mens Sverige og Nederland stod for mesterskapene i henholdsvis 2013 og 2017. Gjennom EM-historien er det dermed 8 land som har arrangert mesterskapet minst én gang.

Tyskland er EM-grossisten

Til og med EM i 2017 som Nederland vant på hjemmebane, er det 4 land som har sikret seg minst én EM-tittel. Sverige tok den første tittelen da de vant i 1984 på straffesparkkonkurranse mot England. Norge sikret seg EM-tittelen i både 1987 og 1993. 

Tyskland har imidlertid dobbelt så mange mesterskapstitler som disse tre landene til sammen. 8 ganger har Tyskland vunnet fotball-EM. De to første titlene ble sikret i 1989 og 1991, før det ble 6 strake titler fra 1995 til 2013. Det betyr at de var regjerende europamester i 22 år! Tyskland har ingen andre medaljer fra fotball-EM, så enten har de vunnet hele mesterskapet, eller så har de ikke kommet lenger enn til kvartfinalen.

10 land har sikret seg minst én medalje fra fotball-EM. Norge har faktisk flest med sine 9. Disse medaljene fordeler seg på 2 gull, 4 sølv og 3 bronse. Tyskland og Sverige har 8 medaljer hver. Mens Tysklands er gullmedaljer, består Sveriges medaljer av 1 gull, 3 sølv og 4 bronse. Danmark har 1 sølv og 5 bronse fra EM, mens både England og Italia er har sikret seg 2 sølv og 2 bronse hver. Nederland har 1 gull og 1 bronse, mens Finland, Spania og Østerrike har sikret seg 1 bronsemedalje hver.

Tyskland med flest EM-finaler

Suksess henger ofte sammen med antall finaleopptredener, og det er Tyskland som har vært flest ganger i EM-finalen med 8. Deretter følger Norge med 6 finaler foran Sverige som har spilt 4 EM-finaler. Både Italia og England har vært i EM-finalen 2 ganger, mens Danmark og Nederland har spilt 1 EM-finale hver.

Fotball-EM kvinner

Turneringsformatet for fotball-EM

Sluttspillformatet for fotball-EM er blitt endret mange ganger. Mesterskapene i perioden 1984 til 1995 bestod av kun 4 deltagende lag. Dette ble økt til 8 lag for mesterskapene 1997 til 2005. I mesterskapet i Finland i 2009 ble dette økt til 12 deltagende lag, før det ble økt til 16 lag fra og med EM-sluttspillet i 2017.

EM innledes med et gruppespill hvor de 16 lagene er fordelt på 4 grupper, og hvor hvert lag møter de tre andre lagene i gruppen én gang. De to beste i hver gruppe avanserer til kvartfinalen. Fra og med denne er det vinn eller forsvinn via semifinalen, frem til to lag møtes i EM-finalen i fotball.

I EM er det ikke bronsefinale. Bronsemedaljen tildeles begge de tapende semifinalistene. I de 4 mesterskapene fra 1987 til 1993 ble det imidlertid spilt bronsefinale.   

Fotball-EM byr på massevis av oddsspill

Store mesterskap byr på massevis av sjanser til betting, og fotball-EM for damer er ikke noe unntak. Du kan spille på en mengde hendelser og utfall i enkeltkampene under mesterskapet. Både før kampene blåses i gang, og til liveodds mens de pågår.

Langsiktige vinnerspill tilbys også. Det gir muligheter for oddsspilling på vinner av fotball-EM, om et lag kommer til finalen pluss mesterskapets toppscorer. Til oddspillingen kan du også benytte oddsbonuser som finnes hos betingselskapene.