Nations League – Odds på UEFA landslagsfotball

Når det kommer til landslagsfotball er det VM og EM som er de store turneringene her i Europa. Imidlertid valgte Det europeiske fotballforbundet, UEFA, å etablere en ny turnering for noen få år tilbake, og denne fikk navnet Nations League. Denne turneringen er ennå så nyetablert at det er vanskelig å si hvilken status den eventuelt kommer til å få.  

Hos både spillere og trenere i de store ligaene i europeisk fotball er den noe omstridt. Dette skyldes at mange som spiller der har mange kamper igjennom en sesong, og derfor ikke ønsker mer kampbelastning enn hva de allerede har. Deres fokus er på hvile og restitusjon for å unngå skader. 

I mange andre land hilses Nations League velkommen fordi denne turneringen gir gruppevinnerne en ekstra sjanse til å komme til fotball-EM (og muligens VM) via playoff, dersom de ikke kvalifiserer seg til disse mesterskapene gjennom den ordinære kvalifiseringen.

Beste odds på Nations League

Nations League for første gang i 2018/2019

De første kampene i Nations League ble spilt i september i 2018, før turneringen ble avsluttet på våren i 2019. Andre utgave av Nations League ble gjennomført i sesongen 2020/2021. Den tredje utgaven av UEFA Nations League ble påbegynt med gruppespillkamper i juni 2022, før turneringen fortsetter i september 2022, og avsluttes med sluttspillet i juni 2023.

Gjennomføringen av Nations League

55 land er medlemmer av UEFA, og alle disse deltar i Nations League. De forskjellige landene er plassert i de fire ligadivisjonene A, B, C og D. Disse divisjonene er igjen oppdelt i grupper som blir trukket før turneringen sparkes i gang. 

I League A, League B og League C er det 16 lag, og hver av disse divisjonene deles dermed inn i fire grupper med fire lag i hver gruppe. På nederste nivå i League D er det syv lag fordelt på to grupper med henholdsvis fire og tre lag. Nations League innledes med gruppespillet hvor alle lagene møter de andre lagene i gruppen i en hjemme- og bortekamp. 

Etter gruppespillet rykker lagene som ender sist i gruppen i både divisjon A og B ned til henholdsvis divisjon B og C, og spiller dermed ett nivå lavere i den kommende turneringen. I League C rykker imidlertid ikke gruppejumboene direkte ned til League D. Disse lagene spiller nedryknings-playoff over to kamper. 

Hvem som møter hvem, kommer an på rangeringen på UEFA-rankingen. Nummer 1 møter nummer 4, mens lagene som er rangert som nummer to og tre møtes i den andre duellen. Sammenlagtvinnerne beholder plassen i divisjon C, mens taperne rykker ned til divisjon D.

Gruppevinnerne i League B, C og D rykker opp en divisjon, og spiller dermed i henholdsvis divisjonene A, B og C i neste turnering. Lagene som vinner gruppen i League A har jo ikke muligheten til et opprykk, men disse lagene avanserer i stedet til finalerunden, som er fase to av Nations League-turneringen. En av gruppevinnerne velges som arrangør av Nations League-finalerunden. Denne består av semifinaler, bronsefinale og finale. Alle disse fire kampene består av ett oppgjør.

UEFA Nations League

Vinnere av Nations League

Siden dette er en fersk turnering i fotball, er det ikke mange vinnere hittil. Portugal vant det første sluttspillet på hjemmebane ved å beseire Nederland med 1–0 i finalen i 2018/2019-utgaven. England sikret seg bronsemedaljen ved å slå Sveits etter straffesparkkonkurranse. 

2020/2021-utgaven ble avviklet i Italia, og denne gangen vant Frankrike etter 2–1 over Spania i finalen. Italia tok bronsen etter 2–1 over Belgia i bronsefinalen.

Nations League gir mange nye sjanser for betting

En ny turnering med 55 lag som alle spiller to kamper, pluss nedrykkskvalifisering og finalerunde, byr må mange nye muligheter for oddsspilling som ikke var der før etableringen av Nations League.

Det betyr betting til vanlige odds samt liveodds på massevis av utfall og hendelser i hver kamp. Det gir også muligheter for langsiktige vinnerspill (outrights) på vinner av turneringen samt toppscorer. Husk også at du kan bruke oddsbonuser fra bettingselskapene til oddspilling på Nations League.