Skatteregler for bettingbonuser og gevinster

Mange oddsspillere lurer på hvordan det er med skatt på oddsbonuser og gevinster fra bookmakerne. Det er mange myter rundt dette og noen hevder hardnakket at alt du vinner er skattefritt. Forholder du deg til denne myten kan du risikere et ubehagelig oppgjør med både skattemyndighetene og rettsvesenet.

Sannheten er et gevinster er både skattefrie og skattepliktige. Dette avhenger av hvor stor gevinsten er og hvor bettingselskapet du vinner hos har spillisens og base. De eneste sportsgevinstene som alltid er skattefrie uansett størrelse, er de du vinner hos de to norske bookmakerne Norsk Tipping og Norsk Rikstoto.

Gevinster opptil 10 000 kroner fra bettingselskaper i EU er skattefrie

Videre i denne artikkelen forholder vi oss for enkelthets skyld bare til gevinster og ikke bonuser. Helt enkelt fordi de fleste bonuser er små, og at de stort sett tildeles med omsetningskrav før du til slutt eventuelt sitter igjen med en gevinst. Videre betaler du også ofte med innskudd for å hente oddsbonuser. Generelt er bonuser så små at de uansett inkluderes i grensen på 10 000 kroner. 

Går du inn på sidene til Skatteetaten kan du lese at alle enkeltgevinster opptil 10 000 kroner som du vinner hos bookmakere med lisens innenfor EU-/EØS-området er skattefrie. Norge er EØS-medlem og derfor gjelder dette for alle gevinster du vinner hos bettingselskaper med base i EU.

Bakgrunnen for denne regelen/praktiseringen er Lindman-dommen. Den forhindrer EU-land i å skattlegge gevinster vunnet i andre EU-land dersom den samme gevinsten er skattefri dersom den vinnes i oddsspillerens hjemland. Dette gjør at norske oddsspillere kan forholde seg til at det ikke er skatteplikt på det de vinner hos bookmakere innenfor EU/EØS, så lenge enkeltgevinsten ikke overstiger 9999 kroner. Mer info om dette finnes på Skatteetatens sider.

Bare alle gevinstene fra Norsk Rikstoto og Norske er skattefrie

Foreløpig er det ikke blitt utfordret i rettsvesenet om denne 10 000 kroners regelen egentlig også burde gjelde for større gevinster, og siden det ikke er det, er det smartest av deg å innrapportere alle gevinster over denne grensen når du vinner dem hos bookmakere med baser utenfor Norge. Gjør du det i selvangivelsen slipper du etterforskning for skattejuks, eventuell straffeskatt samt straff for brudd på norsk lov.

Det eneste som er helt sikkert er at alle gevinster som er vunnet hos de to norske aktørene Norsk Rikstoto og Norsk Tipping, er skattefrie uansett hvor store de er.

Skatteregler for bettingbonuser og gevinster

Grensen på 10 000 kroner gjelder for hver enkelt gevinst

Det kan i utgangspunktet virke lite med en skattefri grense på 10 000 kroner, men det som er flott skattemessig er at denne grensen er for enkeltgevinster og ikke aggregert. Det betyr at mindre gevinster ikke blir lagt sammen til summen passerer 10 000 kroner. Siden praktiseringen er slik, kan du vinne 9999 kroner og mindre uendelig mange ganger uten at du blir skattepliktig. Med andre ord kan du vinne millioner av kroner på oddspillingen din uten å betale én krone i skatt, så lenge gevinstene aldri blir større enn 9999 kroner.

Hvert år oppgir du de gevinstene som er på minst 10 000 kroner til skattemyndighetene, mens de under er skattefrie og derfor ikke skal innrapporteres uansett hvor mange ganger du har vunnet.

Du kan også trekke fra kostnaden for gevinsten

Denne 10 000 kroners regelen virker bedre desto mer du leser om den, ikke sant? Skattemessig blir den enda bedre! Det er ikke gitt at du må innrapportere gevinsten din til skattemyndighetene selv om den er større enn 9999 kroner heller. Du vinner jo ikke gratis, og utlegget du har hatt på vinnerspillet kan også trekkes fra før du eventuelt har en skattepliktig gevinst.

En gevinst på 10 100 kroner behøver dermed ikke å være skattepliktig dersom du brukte 101 kroner for å vinne den.  10 100–101= 9999 medfører at du holder deg under den skattepliktige grensen, og på dette viset kan du vinne mer enn 9999 kroner uten at du betale skatt på gevinsten.

 Vær imidlertid klar over at fradragsretten bare gjelder for kostnaden forbundet med selve gevinsten. Hvis du plasserte tre oddsspill til 100 kroner hver, og du vant på det ene av dem, kan du ikke trekke fra 300 kroner fra gevinsten på det ene spillet.

Det er skatt på gevinster vunnet hos bookmakere utenfor EU/EØS

Hvis du ikke skal bryte skatteloven om du vinner gevinster hos utenlandske aktører, må du være klar over at 10 000 kroners regelen bare gjelder for bookmakerne i EU-/EØS-området. Nordmenn spiller stort sett odds hos disse, men enkelte bookmakere henter spillisensen på Gibraltar, Curacao, Isle of Man, Costa Rica, Kanaløyene, Aruba og Belize eller Kanaløyene. Spiller du odds hos disse bookmakerne gjelder ikke 10 000 kroners regelen og det er skatt på alle gevinster uansett størrelse.

Med tanke på eventuell skatteplikt er det ene og alene ditt ansvar som oddsspiller å vite hvor bettingselskapet du vinner hos henter lisensen sin. Det er ikke helt uvanlig at selve casinodelen av spillselskapet har for eksempel hovedlisensen fra myndighetene på Malta, men samtidig har sportsbettinglisensen på Gibraltar eller Curacao. Skal du være sikker på at du hele tiden opptrer i henhold til de gjeldende skattereglene for bettinggevinster, er du nødt til å sette deg inn i hvor sportsbooken har lisens for hvert eneste bettingselskap du spilles odds hos.