Skiskyting – treff blinken med bettingen din

Ingen sport er større enn fotball, men etter denne er vintersport stort i Norge. Langrenn er vel som nasjonalsport å regne, men over de siste tiårene er også skiskyting blitt stort og populært. En sport som er skapt for spenning og tette dueller, og som er noe av det beste du kan se på TV eller strømme. Samtidig som du gjør det kan du også plassere noen oddsspill på utøverne. I dag finnes det mange bookmakere som gir deg mange sjanser for betting på skiskyting.

Bettingsider i Norge med odds på skiskyting

Skiskyting var opprinnelig en militær øvelse

De sportsinteresserte vet at skiskyting er en kombinasjon av langrenn og skyting på blink. Det gås runder i en langrennsløype, og for hver runde er det innlagt skyting på fem blinker. Bommes det på blinken gis det enten tilleggstid eller utøveren må ut i en strafferunde per bom. I stafetter brukes det også tre tilleggsskudd før det blir eventuelle strafferunder.

Den første kjente konkurransen i sporten er helt tilbake i 1767, hvor det var norske grensepatruljekompanier som konkurrerte mot hverandre. Opprinnelig var sporten altså en militær disiplin, men på 1950-tallet startet utviklingen til en vanlig sport med gode odds på norske bettingsider.

Verdensmesterskapet i skiskyting

VM i skiskyting ble arrangert for første gang i Østerrike i 1958. Damene måtte vente enda lengre på sitt første mesterskap. De fikk ikke konkurrere om VM-medaljer før i 1984. Siden 1989 har det vært felles VM for menn og kvinner. VM arrangeres hvert år unntatt i OL-sesongene.

Norge har sikret seg godt med medaljer fra VM i skiskyting, og per mesterskapet i 2021 er det Norge som er beste nasjon sammenlagt med 222 medaljer. Dette gjelder også for hver enkelt av medaljevalørene. De 222 VM-medaljene fordeler seg på 84 gull, 72 sølv samt 66 bronse.

Skiskyting

OL og skiskyting siden 1960

Skiskyting kom ikke på OL-programmet før i lekene i Squaw Valley i 1960, så i OL-sammenheng er det en fersk sport. Samtidig må det legges til at skiskyting var demonstrasjonsgren under vinter-OL i 1924, 1928, 1936 og 1948, men da under navnet militært patruljeløp. Imidlertid ble det først i 1960 at det ble en offisiell OL-øvelse. Skiskyting for damer ble en del av OL-programmet i Albertville i 1992.

Siden OL bare arrangeres hvert fjerde år, henger medaljene fra disse lekene høyere enn fra et verdensmesterskap. I OL-sammenheng passerte Norge Tyskland i forbindelse med lekene i 2022, slik at vi er landet med flest medaljer i skiskyting. Medregnet OL i 2022 har Norge nå sikret seg 55 OL-medaljer i skiskyting. Disse fordeler seg på 22 gull, 17 sølv og 16 bronse. Tysklands 54 medaljer er kommet i form av 20 gull, 21 sølv og 13 bronse. 

Du kan spille odds på mye i skiskyting

Skiskyting er en sport som er preget av tette dueller lag mot lag og utøver mot utøver. Nettopp dette gjør også at sporten egner seg godt for oddsspilling. Det største markedet er vinnermarkedet i betting på ski. Det betyr oddsspilling på hvilken utøver eller lag som kommer til å vinne en konkurranse. Dette kan du spille på både før øvelsen starter, og til liveodds mens den pågår. Er du ikke helt sikker på om et lag eller en utøver vinner hele øvelsen, kan du heller spille på at det blir medalje (en av plassene 1–3).

Head to head er også et populært oddsmarked i skiskyting. Dette er oddsspill på hvem som kommer til å gjøre det beste av to utvalgte utøvere. Et flott oddsspill for deg som har en favorittutøver, men som samtidig er litt usikker på om vedkommende tar en medalje eller vinner øvelsen. Du kan og bruke en oddsbonus på skiskyting.

Et annet spennende oddsspill er å satse på vinnermarginer i de enkelte øvelsene. For eksempel om en utøver vinner med mer enn 15 sekunder, eller om det blir så liten vinnermargin som 0 til 5 sekunder. Alternativene er mange dersom du spiller odds på skiskyting, og husk også at du kan gjøre dette med en bonus eller et gratisspill hos bettingselskapene.